PENDERAAN KANAK-KANAK: PENDERAAN FIZIKAL DEFINISI: PENDERAAN FIZIKAL berlaku apabila kekasaran fizikal digunakan terhadap . Uploaded by. ha des. Kecuaian dan Pengabaian Kanak-kanak oleh Ibu Bapa: Kedudukannya di. Jurnal Perspektif Jil. 7 Bil. Penderaan Fizikal Di Kalangan Kanak-kanak Pada. () Penderaan fizikal di kalangan kanak-kanak pada satu kajian kes kawalan di Hospital Kuala Lumpur. Jurnal Kesihatan Masyarakat, 2 (2). pp.

Author: JoJomi Gatilar
Country: Guadeloupe
Language: English (Spanish)
Genre: Art
Published (Last): 10 February 2012
Pages: 287
PDF File Size: 13.55 Mb
ePub File Size: 18.40 Mb
ISBN: 446-3-34818-997-1
Downloads: 76156
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Gulmaran

Pendidik membantu kanak-kanak memahami konsep pembelajaran bermain air, memberi ransangan, menggalakkan penerokaan dan menyoal dengan pelbagai soalan. Kanak-kanak bersedia untuk mandi dalam kumpulan kecil orang. Kanak-kanak menyidai tuala di tempat yang disediakan. Kanak-kanak menanggalkan pakaian dan memakai tuala dalam kumpulan kecil orangmanakala yang lain menjalankan aktiviti bebas sambil menunggu giliran.

Kanak-kanak bersalam dengan Pendidik dan mengucapkan selamat tinggal. Kanak-kanak mengeluarkan pakaian ganti. Kanak-kanak melipat dan memasukkan pakaian kotor ke dalam beg pakaian kotor masing-masing. Pendidik mengintegrasikan muzik, nyanyian, tarian dalam aktiviti pergerakan kreatif.

Lantai bilik air tidak licin dan pintu tidak mudah dibuka oleh kanak-kanak. SP1 terdiri daripada perkara-perkara berikut: Kanak-kanak mengemas tempat tidur masing-masing dan membantu rakan-rakan.

Sambil mengurut, Pendidik bercakap dengan bayi dengan mesra dan kasih sayang. Sekiranya kanak-kanak mencuci rambut, Pendidik memastikan syampu diguna dalam kuantiti yang sesuai. Pendidik telah mengambil langkah-langkah keselamatan dan sentiasa mengawasi kanak-kanak semasa aktiviti berjalan Pendidik memastikan kanak-kanak dapat menghasilkan tampalan. Berinteraksi dengan kanak-kanak pemalu dengan pelbagai cara. Perlu ada orang dewasa mengawasi setiap kumpulan kanak-kanak yang sedang tidur.

  MANKUTHIMMANA KAGGA KANNADA PDF

Ruang Dan Peralatan Pembelajaran. Ruang makan, perabot dan peralatan makan kanak-kanak berada dalam keadaan selamat, mesra kanak-kanak lengkap dan mudah diakses. Pendidik memberi pujian apabila kanak-kanak telah menunjukkan perubahan positif.

Alat mandian diletak pada paras ketinggian yang mudah diambil oleh kanak-kanak. Makanan yang diberi tidak mengandungi garam dan gula yang berlebihan. Sinki dalam keadaan bersih dengan ketinggian yang sesuai.

Semua peralatan bilik penyusuan ibu disusun kemas dan selamat serta dilabelkan. Pendidik menggunakan bahan dan props dalam aktiviti pergerakan kreatif.

MyJurnal – Malaysian Citation Centre

Pendidik menyelia kanak-kanak masuk ke bilik mandi, menanggalkan pakaian dan mandi jika perlu. Pendidik menyediakan alat permainan yang diperlukan dan memastikan alatan mencukupi untuk semua kanak-kanak. Kanak-kanak diajar menjimatkan air dengan menutup pili air. Pendidik mengesan minat kanak-kanak daripada aktiviti main bebas mereka.

Kanak-kanak membaca doa lepas makan setelah semua kanak-kanak selesai makan Kanak-kanak beredar ke ruang aktiviti bebas untuk berehat selepas makan. Cantuman Bentuk Shape Sorting Box. Setiap kanak-kanak mesti ada Log Harian masing-masing. Pendidik menggalakkan kanak-kanak berfikir mengenai konsep awal sains atau awal matematik yang mereka pelajari dari aktiviti main pasir. Kanak-kanak duduk dengan selesa dan menunggu makanan dihidangkan atau mengambil sendiri makanan masing-masing.

Items where Author is “Muhd Khairi O., ” – UKM Journal Article Repository

Bagi setiap SP, jumlah item dinyatakan dan titik ambang ditetapkan dalam peratus. Bahan pencuci bilik air diletak di tempat yang selamat, jauh dari kanak-kanak. Standard 3 Interaksi Pendidik dan Kanak-Kanak.

  ASTM D4728 PDF

Pendidik jurnao selalu peka dan cekap mengawasi kanak-kanak terutama jika ada yang menyentuh, mengambil atau memegang sesuatu objek atau tumbuhan. Pelbagai jenis biji benih, daun dan tumbuhan. Pendidik menunggu bersama kanak-kanak.

Pendidik memastikan kanak-kanak memberus gigi dua kali sehari iaitu selepas sarapan dan kanak–kanak tengahari. Pendidik memastikan barangan kanak-kanak semuanya telah dimasukkan ke dalam beg.

Sistem PERMATA Q

Etika Dan Profesionalisme SP2: Pendidik hendaklah merangsang deria dan pemikiran kanak-kanak menjadi suka ingin tahu, suka bertanya, dan jkrnal serta menghayati keindahan alam. Pendidik membantu kanak-kanak membasahkan seluruh anggota badan. Pendidik pantas memerhati dan mengawasi kanak-kanak semasa bermain bagi memastikan keselamatan mereka, bertindak segera jika keadaan merbahaya atau berlaku kemalangan atau kecederaan.

Kanak-kanak makan dengan sopan dan tertib hanya dibantu sekiranya perlu.

Kanak-kanak yang belum berdikari tahun. Kanak-kanak diajar menggunakan buku dengan betul, menjaga buku dan menyayangi buku.

Kanak-kanak tidak turun dengan serta merta, kerana boleh menyebabkan rakan mereka yang berada di hujung jatuh. Pendidik menggalakkan kanak-kanak berinteraksi dengan model berbahasa orang dewasa. Pendidik suka berbual dengan kanak-kanak.

Kanak-kanak Muslim membaca doa tidur.

Terdapat prosedur rawatan khas untuk bayi dan kanak-kanak yang sakit dan bilik sakit disediakan untuk mereka. Pendidik memandikan bayi dengan teknik yang betul.